Widoczne na stronie domki-przyciski są w rzeczywistości drewnianymi zabawkami (malowanymi ekologicznymi barwnikami) autorstwa pana Przemysława Fedorowicza.
jesteś w   O NAS

Fundacja Kreacje powstała z inicjatywy dwóch Mam z powodu dzieci i dla dzieci. Oprócz tego, że jesteśmy Mamami mamy też różne doświadczenia i zainteresowania, którymi chcemy się podzielić z innymi.

Zgodnie z naszą wizją i celami ujętymi w statucie Fundacji chcemy wspierać rozwój dzieci i ich rodzin w wielu różnorodnych dziedzinach. Chcemy pomagać pielęgnować zainteresowania, realizować pasje  a może nawet rozwijać talenty. Bo to one właśnie sprawiają, że jest nam w życiu kolorowo i ciekawie.

Marzymy o tym, żeby dzieci z naszego „obszaru wiejskiego” miały kontakt z ciekawymi ludźmi, którzy pobudzą ich wyobraźnię, pokażą że warto mieć zainteresowania i pasje.  Żeby w ciekawy sposób spędzały wolny czas.

Chcemy po prostu, aby z  tych spotkań, wspólnych działań i ich efektów płynęło wiele radości i satysfakcji. Żeby inspirowały.

Zależy nam też na tym, żeby nasze działania budowały poczucie wspólnoty – tej lokalnej, sąsiedzkiej, maminej, dziecięcej. Żeby było na czym budować, a po latach co wspominać.

W naszych działaniach powołujemy się zarówno na słowa Rzecznika Praw Dziecka Marka Michalaka, że „dziecko stało się i staje się na naszych oczach nadzieją. Nadzieją rodziców, społeczeństwa i nadzieją na zmianę świata”, jak i Janusza Korczaka, że dziecko to taki pyłek, ale ten pyłek „ogarnie myślą wszystko, gwiazdy, oceany, góry i przepaście. Sięgnie daleko, wysoko, odkryje świat i rzeczy nieznane”.

Każdy może wesprzeć nasze działania darowizną finansową i rzeczową. Darowizna finansowa na rzecz organizacji pożytku publicznego może stanowić 6% dochodu w przypadku osoby fizycznej, a 10% - w przypadku osoby prawnej.

Nasz nr konta bankowego: 70 9533 004 2001 0014 9363 0001

Fundacja "Kreacje" od początku działalności ściśle współpracuje z Fundacją Rozwoju Dzieci im. Komeńskiego (pierwsze spotkanie w Marózie 2010 podczas spotkania organizacji pozarządowych działających na terenach wiejskich).

Od 2011 jesteśmy członkiem Partnerstwa na Rzecz Rozwoju i Edukacji Małych Dzieci (PREMD powstało z inicjatywy Fundacji Komeńskiego) i bierze czynny udział w warsztatach kierowanych do organizacji zajmujących się przede wszystkim wspieraniem rozwoju małych dzieci, pomocy rodzinie w ich wychowywaniu, wyrównywaniem szans edukacyjnych na terenach wiejskich.

Zakładając Fundację otrzymałyśmy wsparcie z "Regionalnego Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych" w postaci bezpłatnego doradztwa przy tworzeniu statutu, wypełniania dokumentów związanych z rejestracją Fundacji. Jednocześnie otrzymałyśmy roczne bezpłatne wsparcie marketingowe w ramach, którego powstała strona internetowa (www.fundacjakreacje.org) oraz wsparcie księgowe w formie rocznej bezpłatnej obsługi profesjonalnego biura księgowego.

Do galerii zdjęć zapraszamy na naszą stronę FB.

Nasz statut – pobierz

tworzenie stron internetowych HM sp. z o.o. www.hm.pl | hosting www.hb.pl
Strona internetowa utworzona w ramach projektu pt.: "Rozwój Ekonomii Społecznej w regionie wałbrzyskim"
CZŁOWIEK NAJLEPSZA INWESTYCJA